Welkom op mijn blog

Bespiegelingen van Erick Wuestman rondom:
- Circulaire Economie,
- ontwikkelingen binnen de Stichting Circulaire Economie
- ervaringen in relatie tot SquibS, events van, door en voor slimme jongeren.


Saturday, 28 December 2013

De Coöperatie Circulaire Economie gaat naar de FM beurs!

De Vakbeurs Facilitair wordt gehouden op 15, 16 en 17 januari 2014. 

De onlangs opgerichte Coöperatie Circulaire Economie heeft als één van haar specialisaties het inrichten van gebouwen. Deze taartpunt uit haar (toekomstig) arsenaal aan oplossingen voor het bouwen aan een schone en eerlijke economie krijgt een eigen label binnen de Coöperatie. Welke naam dat is houden we nog even geheim.

Als Coöperatie willen we de circulaire economie in een versnelling brengen, door het realiseren van projecten die zichtbaar maken dat het (al) kan en tegelijkertijd (van) elkaar leren hoe dit het best werkt.
Doordat de bestaande netwerken en specialisaties van de oprichters veel raakvlakken vertonen met het facilitaire werkveld en de wereld van het inrichten van werkomgevingen ligt hier voorlopig even de nadruk op.
Met een kantoor en opleidingen verdieping in Utrecht voor de NSPOH wordt momenteel het eerste circulaire project gerealiseerd dat onder de vleugels van de Coöperatie is ontwikkeld. Weliswaar gestart vanuit de Stichting Circulaire Economie, maar gaandeweg dit najaar kwam de overlap tot stand.
Partners in dit NSPOH project zijn nu de eersten die zich inzetten voor de Coöperatie en hebben de handen ineen geslagen en zorgen er nu voor dat we met onze inrichtingsoplossing naar de Vakbeurs Facilitair gaan.

Met de lancering van het inrichtingslabel willen we laten zien dat we de complexe materie rondom circulair denken en doen hanteerbaar willen en kunnen maken voor grote doelgroepen.

Vanuit de volgende samenvatting verwachten we veel facilitair managers en gebouwbeheerders te kunnen interesseren voor "een nieuw geluid":

“Minder investeren, meer rendement.
Circulaire Economie staat voor verantwoord produceren, verstandig "inkopen" en daarmee werken
aan een schone & eerlijke samenleving.
Alleen betalen voor de prestatie, niet voor het bezit.”

Tegen een vast bedrag per m2 per maand verzorgen we als Coöperatie Circulaire Economie de complete inrichting van een kantoor. U wordt dan als gebruiker geen eigenaar, maar betaalt voor het vruchtgebruik. Zolang de samenwerking tussen u en de coöperatie voor beide partijen interessant blijft garanderen de producenten dat zij gezonde producten beschikbaar stellen die schoon en heel zullen zijn.

Opdrachtgevers die toch willen kopen kunnen ook bij ons terecht. Onze producenten garanderen dan een terugname na afloop van de gebruiksperiode en beloven een tweede leven voor de toegepaste materialen.

Nu is dit alles nog niet op alle fronten realiseerbaar en er zijn nog wel een fors aantal uitdagingen die verder uitgewerkt moeten worden. Maar bij de start van 2014 zijn we al royaal in staat 1e klas inrichtingen te verzorgen met een maatwerk interieur architectuur ontwerp, die voldoen aan de strenge criteria die wij als coöperatie hanteren.

Mijn hogere doel, als mede oprichter van de Stichting Circulaire Economie en haar uitvoeringsorgaan, de Coöperatie Circulaire Economie, is dat de producenten zich door dit soort projecten gaan realiseren dat zij op een andere manier moeten gaan kijken naar hun eigen productieproces.
Ontwerpen voor hergebruik, voorkomen van het mixen van grondstoffen, nadenken over retour logistiek, het inschakelen van de productie keten partners bij het re-designen van hun producten. En het mede "opvoeden" van hun afnemers en eigen medewerkers in het nieuw waarderen van toekomst gerichte innovatie.
Dit alles om slimmer met materialen en grondstoffen om te gaan, zodat we ook op de lange termijn een wereld kunnen hebben waarin er voor alle levende wezens voldoende beschikbaar blijft om prettig en gezond te kunnen leven.

Wednesday, 4 December 2013

Coöperatie Circulaire Economie is opgericht en gaat naar de beurs!

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het oprichten van een Coöperatie Circulaire Economie.
Dat is een heel karwei. Statuten, huisregels, project opstart documenten. In alles lijkt het of je deels het wiel opnieuw moet uitvinden. Dat is grotendeels ook zo omdat wat wij doen (wederom) nog nooit vertoond is.
Wij vormen een cooperatie met een zeer divers ledenbestand. 
Normaal gesproken zijn de leden een soort monocultuur. Allemaal particulieren die aan zonne-energie doen, of rundveehouders die hun stapel vermeerderen of tolken die hun krachten bundelen.
In ons geval is de rode draad het willen creëren van een mooiere wereld. Eerlijk en Schoon bouwen aan een Circulaire Economie. 
En dat doen we met multinationals en ZZP'ers.  Lokale producenten en tussenhandel, adviseurs, ingenieurs, sociale innovatie experts, projectmanagers en architecten. Allemaal samen verenigd in één ondernemers Coöperatie. En ondanks dat we allemaal erg voor minder regels en DOEN zijn ontkomen we er niet aan de zaken uitmuntend te regelen, willen we de situatie harmonieus houden bij verschillende scenario's die we voor mogelijk houden.

Ondertussen gaat de opstart van de initiatieven wel gewoon door en maken we grote stappen.
Gisteren is besloten dat we met onze nieuwste loot direct door steken naar de Vakbeurs Facilitair. We gaan daar een uniek label presenteren waarbinnen we een inrichtingsconcept aanbieden waarbij de gebruikers geen producten aanschaft, maar op basis van een gebruikstarief betaalt voor de prestatie in plaats van het eigendom.
En waarom is dat dan beter?
Omdat op deze manier de producenten eigenaar blijven van hun producten. En daarmee ook de verantwoordelijkheid houden voor de prestatie die zij beloven, namelijk effectief, schoon en heel. En dat houdt in dat er met eersteklas producten wordt gewerkt, want alleen dan kunnen de leveranciers garanderen dat het perfect functioneert en dat ook blijft doen. Zo niet, dan zijn ze zelf de pineut.
Doordat producten zo goed zijn en goed worden onderhouden binnen een product service systeem (PSS) dat er bij hoort, wordt de Total Cost of Ownership lager en daar zit een tweede voordeel voor de gebruiker.

Een eersteklas product tot je beschikking hebben, volledig ontzorgd worden en dat zonder te investeren!
En tegen een totaal tarief dat lager is dan wanneer je zelf eigenaar zou zijn en de werkelijke kosten daarvan afzet tegen onze variant.
Ondernemers zullen toch al liever hun geld willen inzetten in hun bedrijfsvoering en deze insteek maakt ook dat mogelijk. En daarmee zal hun rendement aanzienlijk groter zijn dan bij het aanschaffen en onderhouden van een interieur.

Voor ons als Coöperatie oprichters is het hogere doel dat alle grondstoffen die worden gebruikt door deze aanpak aanzienlijk langer in de kringloop blijven en dat scheelt veel afval. Sterker nog dat is dé oplossing voor de grondstoffenschaarste die zich aan het aftekenen is en die zonder tegenbeweging tot een uiterst pijnlijke situatie zal leiden.  Nu is er al sprake van overconsumptie, en daar komen nog heel veel mensen bij die terecht ook een levensstandaard willen als wij in het "Rijke Westen" gewend zijn. Dat kan ook, mits we wegen vinden om slimmer met grondstoffen om te gaan. 
Daartoe zullen mensen moeten bewegen en daar is deze Coöperatie een van de kantelaars voor.

De Coöperatie Circulaire Economie wordt het uitvoeringsorgaan van de ideeën die leven binnen de Stichting Circulaire Economie.
En binnen de Coöperatie hebben we bijzondere aandachtsgebieden zoals het inrichtingsconcept en daarvoor hanteren we een speciaal Label.

Ik heb daar grootse verwachtingen van!