Welkom op mijn blog

Bespiegelingen van Erick Wuestman rondom:
- Circulaire Economie,
- ontwikkelingen binnen de Stichting Circulaire Economie
- ervaringen in relatie tot SquibS, events van, door en voor slimme jongeren.


Sunday, 29 March 2015

Problem Finding en Circulaire Economie.

Er wordt steeds meer gesproken over Circulaire Economie. De beelden die mensen daarbij hebben verschillen echter nogal.

Zorgvuldig omgaan met grondstoffen & talent en het volhoudbaar organiseren van processen om dit te bewerkstelligen, kort samengevat is dat de manier waarop we er als Stichting Circulaire Economie tegenaan kijken. 
Populair gezegd: het bouwen van "glijbanen" die er voor zorgen dat we slimmer omgaan met producten en de grondstoffen die daar in zijn toegepast. 

Dat is technisch gezien helemaal niet moeilijk eigenlijk. Er is al enorm veel technische kennis over hoe we dat kunnen doen. Schappen bij universiteiten, hogescholen en bedrijven liggen vol met prima oplossingen om hiermee hogerop te komen. De reden dat we geen gebruik maken van die mooie nieuwe, of soms hele oude oplossingen is niet technisch van aard, maar is mensenwerk. 

Een deel van het probleem is dat de wij als samenleving slecht in staat zijn kennis onderling te ontsluiten. Dat moet beter vindt men en Valorisatie is het toverwoord hierin binnen het hogere onderwijs. De aandacht is er dus op dat punt, de wil ook, nu nog de HOE vertalen naar actie. 
Daar zijn wij als Stichting inmiddels actief bij betrokken door met hogescholen, een universiteit, bedrijven en regionale overheden werk te maken van deze kennisdeling. We doen dat binnen reguliere opleidingen en via student challenges vanuit onze Circular Incubator.
Naast de directe kennisverspreiding en een waardevolle wisselwerking tot stand brengen, spelen onderzoek en het opbouwen van Big Data banken hierbij een rol, richting het opschalen van de Circulaire Economie.

Ons plezier zit daarbij vooral in het enthousiasmeren van jong professionals voor de nieuwe manieren van kijken en organiseren die wenselijk (en in mijn ogen noodzakelijk ) zijn voor het van de grond krijgen van een nieuwe economie. Wij sluiten daarbij aan bij de roep naar 21th Century Skills binnen onderwijs en bedrijfsleven. We gaan zelfs dieper dan dat, door ons niet alleen te richten op "Problem Solving" maar ook op "Problem Finding". Leren zien waar de pijn vandaan komt en daarin je denkspieren ontwikkelen. Wanneer je als student daar vaardig in wordt heb je enorme strepen voor binnen het toekomstige beroepenveld.

Dat klinkt wellicht allemaal toch behoorlijk ingewikkeld?  Ik zie dat niet zo.
Het is de kunst om vanuit een soort hiërarchie te zoeken naar verbanden die dingen laten gebeuren zoals ze gaan.

Zoals je bij een haperend auto onderdeel niet alleen dat onderdeel moet opsporen en vervangen / repareren maar je ook moet afvragen waarom dat product is stuk gegaan.

1. Symptoom. Het hortend en stotend rijden.
Symptoombestrijding kun je doen door bijvoorbeeld anders gas te gaan geven zodat het hortende gedrag minder wordt. Doormodderen, zonder het probleem op te lossen.

2. Opsporen van de haperende onderdelen is een nuttige actie. Dat kan tegenwoordig door in de garage met de juiste apparatuur uit te lezen waar de foutmelding vandaan komt.

3. Problem Solving doe je door stap 2 te laten opvolgen door stap 3, namelijk het kwalijke onderdeel vervangen of repareren.

Maar zonder een vakbekwame zoektocht naar de oorzaak achter de teloorgang van dat onderdeel is de kans groot dat de kwaal zich zal herhalen. Je hebt wellicht de bron niet opgespoord.

4. Problem Finding is het vinden van die bron. Daarvoor heb je inzicht nodig in de processen, de rol van verschillende onderdelen daarin en de eventuele krachten van buiten die van invloed zijn op het opereren van het geheel.

Dat is doorgaans een complex geheel aan factoren die op elkaar inwerken, waarvan een deel bekend is, maar een groot deel zich buiten ons bewuste kennisdomein bevindt. Om dat te ontsluiten heb je vaak meerdere professionals, gebruikers en andere "stakeholders" nodig die met elkaar die "big picture" kunnen inkleuren. Vanuit die big picture is een select gezelschap in staat de onderliggende patronen te herkennen die oorzaak en gevolg bloot leggen. Zodra de oorzaken op tafel liggen kan er worden gewerkt aan een nieuw handelingsperspectief.

Het in een veilige omgeving mogen oefenen van de skills die nodig zijn om in dit soort situaties waarde toe te voegen is één van onze drijfveren om met kennisinstellingen en studenten te willen werken.

Het kunnen omgaan met dergelijke tijdelijke denktanks en het verkennen van elkaars kennis en mogelijkheden is essentieel voor het optimaal genereren van maatschappelijke meerwaarde uit de kantelingen die wij als samenleving door zullen maken. En iedereen, jong en oud, heeft er baat bij dat we nieuwe generaties van professionals wakker schudden die niet alleen doen wat hen is opgedragen, maar die in staat zijn verschil te maken. En niet alleen door zelf een dappere Start-Up te beginnen, maar juist ook door binnen bestaande organisaties te helpen het roer om te gooien.

Wij bieden het organiseren van dergelijke Problem Finding & Problem Solving trajecten aan onder de naam "Circulaire Wasstraat". Door gebruik te maken van effectieve technieken komen we in een compacte tijd met een groep stakeholders en andere kenniswerkers tot diepgravende inzichten. Van daaruit gebruiken we ieders creativiteit om nieuwe oplossingen te bedenken, die we vervolgens in kleine teams opwerken tot waardevolle verbetervoorstellen.

Afhankelijk van de vraagstelling combineren we in die Circulaire Wasstraat experts uit verschillende vakgebieden mét stakeholders vanuit de opdrachtgever(s). Met hen bouwen we, alleen al door de multidisciplinaire en cross-sectorale samenstelling van de deelnemers, een waardevolle voedingsbodem voor slimme oplossingen en er ontstaat ook direct draagvlak binnen de verschillende organisaties rondom de uitkomsten.


Praktiseren wij dan als Stichting what we preach? Oftewel welk Problem do we Solve met de Circulaire Wasstraat en deelname aan onderwijsontwikkelingen?

Nu gooien we als maatschappij producten weg in plaats van dat we ze terug halen en hergebruiken, al dan niet op materiaalniveau. En alle bestaande verdienmodellen zitten vol prikkels om dit zo te (blijven) doen. Om dat te veranderen moeten we af van deze "perverse prikkels" rond achterhaald gedrag.

Hoe krijgen we de vingers achter deze perverse prikkels? Door Problem Finding skills in te zetten. Een truc daarbij is het doorvragen op de WAAROM. 
Jonge friskijkende studenten hebben nog niet de blinde vlekken die ervaren rotten in een vak vaak wel hebben. Door studenten in te zetten in een Circulaire Wasstraat vergroten we de potentie van het vinden van de vraag achter de vraag. En trainen studenten hun ontwikkel spieren en leren direct hun eigen meerwaarde te herkennen tegenover de ervaren professionals. Een win-win voor alle partijen. En het sterkt al die partijen richting het vaker toevoegen van dit soort waardeontwikkeling mogelijkheden in vervolgsituaties.

De Circulaire Wasstraat is een krachtig middel in het samen verspreiden én ontwikkelen van kennis. En daarin zijn friskijkers van grote toegevoegde waarde.
Die friskijkers willen we leren hun eigen waarde te herkennen en te ontwikkelen. En door dat in te brengen in het onderwijs zitten we aan de bron van hun professionele ontwikkeling. En kweken we talenten die bij het toetreden van de arbeidsmarkt al stevig genoeg staan om een krachtig weerwoord te kunnen bieden tegenover de "oud gedienden". Om te zorgen dat zij niet "eerst hun 3e dienstbroek hoeven te verslijten, voordat zij recht hebben op een eigen mening". 

Een niveau hoger is ons Ecosysteem van participanten binnen onze Stichting Circulaire Economie sowieso een "Enabling Environment" rond Valorisatie, door het actief en project georiënteerd verbinden van Ondernemers, Onderwijs en Overheid. Dit heet in professionele kringen de Triple Helix. 
In onze ogen moeten deze 3 O's in de Triple Helix regelmatig worden uitgebreid met bijv. financiële dienstverleners en eindgebruikers, om krachtiger te kunnen werken aan het Problem Finding karakter van bepaalde projecten en zoektochten. Wetende dat het deelnemen aan dergelijke samenwerkingen en programma's zorgt voor onderling begrip en draagvlak voor het kantelen richting nieuwe en vaak onverwachte coalities en frisse businessmodellen.

Ben jij hier goed in, of wil je dat worden? 
Zie je ook overal kansen?
Werk je ergens waar de bereidheid groot is om circulair te bewegen, maar men weet niet hoe? 
Ben je al koploper en wil je verder? 

Voor iedereen die deze materie boeiend vindt heeft ons Ecosysteem heel wat te bieden. Maak daar gebruik van door ook participant te worden. In samenspraak werken we dan een plan uit rondom jouw/ jullie specifieke situatie en wensen.

To avoid Problems Finding us:

Erick Wuestman.   
Tel.: 0654307183
Mail: erick@circulaire-economie.info

www.erick.nl
www.circulaire-economie.info