Welkom op mijn blog

Bespiegelingen van Erick Wuestman rondom:
- Circulaire Economie,
- ontwikkelingen binnen de Stichting Circulaire Economie
- ervaringen in relatie tot SquibS, events van, door en voor slimme jongeren.


Thursday, 18 October 2012

Kun je Rijnlands een project managen?


Onder deze titel is een discussie gaande op de SLOW Management LinkedIn groep. Hierin werden linken gelegd naar Scrum. Ik heb daar onderstaande input achter gelaten en vond vervolgens dat dit op deze blog ook verhelderend zou kunnen zijn.

Agile aanpakken, waaronder Scrum zijn in de IT wereld al zo'n 15 jaar effectief en succesvol.  
Heel kortweg komt Agile doen neer op een zelfsturend team dat in een beperkte tijd (Sprint genaamd) de ontwerp, ontwikkel, prototyping en werkend model fases doorloopt, om met het geleerde de volgende stap te zetten. Daarbij de klant meenemend in het traject. Dit als flexibele tegenhanger voor langetermijn planningen en dikke projectomschrijvingen vooraf.

Inmiddels is er een groep die zegt we moeten niet langer Agile doen, we moeten als organisatie Agile zijn. Deze groep noemt zich STOOS, naar de wintersportplaats waar de internationale groep oprichters bijeen kwam eind vorig jaar. STOOS hield zijn eerste bijeenkomst in Amsterdam. De STOOS Stampede. Ik was daar bij en alles wat daar plaats vond ademde de RIJNLANDSE gedachte.
Dit is weer een voorbeeld waarbij blijkt dat in ieders eigen isolement mensen tot de ontdekking komen dat systemen slechts waarde toevoegen wanneer ze om mensen draaien en faciliterend zijn aan het hebben van contact en delen van en ontwikkelen van kennis. Iets dat je samen doet, in ontmoetingen, waarbij je Vakmanschap ontwikkelt, de Verbinding zoekt en op basis van Vertrouwen opereert.
Dat wat Rijnlands heet in organisatieontwikkeling heet STOOS vanuit de Agile en ICT bril. Beyound Budgetting was daar bij. Zo zit ik in een FM Zwerm (FM2Share) en experimenteren we met nieuwe ideeën over SLOW organiseren. En ik ken legio andere broertjes en zusjes.
In mijn DenktankProject,nl (dochter van IPMA en PMI scene) waarin we ons afvragen waarom grote projecten zo vaak negatief de krant halen en hoe dat beter kan komen we (als vanzelfsprekend) op dezelfde Rijnlandse of SLOW MANAGEMENT waarden uit. Nieuwe manieren om om te gaan met de groei aan complexiteit en met name onzekerheden. De NL trekker van STOOS = Agile (Jurgen Appelo) ken ik uit die Denktank.

Voor mij komt het samen in de Groen-Gele waarden vanuit Spiral Dynamics. Met die bril op heeft Marcel van Marrewijk het boek Cubrix uitgegeven begin dit jaar. (O.a. oud directeur van Great Place To Work.)
Daarin behandelt Marcel exact de thematiek in deze discussie. Welke complexiteit vraagt jouw markt / klant / context, welk type organisatie is in staat daarop te reageren. Hij werkt dat uit naar vormen van projectmanagement.

Ik heb er mijn eigen systeem voor ontwikkeld en gebruik de AGILE Sprint techniek in de manier waarop ik naar projecten kijk. Consequent uitlijnen van de verschillende faciliterende systemen op basis van de waardesystemen die nodig zijn om de gevraagde complexiteitsgraad te kunnen creëren. Daar vallen manieren van Leiderschap, te gebruiken ICT systemen, huisvesting, beleving tot en met contractmanagement onder. En dus de vorm van inkoop, uit- en aanbesteding en zeker ook de projectaanpak = projectleiderschap / projectmanagement.
Dat is de reden dat ik Value Engineerin inzet overigens. Een veilig "Angelsaksisch" ruikend stappenplan, maar in zijn puurheid is het een manier om talenten en vakmanschap over een scala aan stakeholder scenes te verbinden in een sessie met iedereen actief rondom de tafel, waarin als vanzelf zich vertrouwen ontwikkelt en er een gemeenschappelijk belang wordt ervaren.

Dat betekent niet dat Rijnlanders Dé Waardheid hebben en zaligmakend zijn. Het is een opbouw, als in Spiral Dynamics aangegeven. In alles reageren wij als mens op onze context. Telkens vraag je je (doorgaans) onbewust af wat succevol gedrag is in welke situatie. Wie zijn strepen heeft verdient in een Planning en Control context en elke setting als een zelfde situatie duidt zal daardoor telkens grijpen naar hetzelfde gereedschap. Dat is soms waar, maar in steeds frequenter voorkomende gevallen is dat echter niet meer het geval. De wereld / context blijkt niet (meer) planbaar, je hebt nadrukkelijk een type mensen en talenten nodig die zich niet laten ringeloren door een spreadsheet. Dan is het tijd om te (h)erkennen dat er een nieuwe situatie is ontstaan. De context is veranderd. Daar hoort nieuw gedrag bij. Dat zou zo maar kunnen passen in de SLOW of Rijnlandse of Agile of Scrum gedachte. Ook de mooie kant van LEAN past in dit rijtje overigens.

Deze redenatie is universeel. Of je het nu hebt over een productieproces in een fabriek, onderwijs, de overheid, de advies sector, ICT ontwikkelingen of een projectaanpak.

Ik ijver er al een tijd voor om te proberen te ontschotten, ook in dit geval. 
Rijnlanders kunnen bewijslast ontlenen aan de 15 jaar succes ervaringen met Agile. 
STOOS kan aan taal en waarde winnen door de management en organisatie ervaring van DeLimes en andere Rijnlands en SLOW werelden er bij te betrekken.

Herken de waarden en sluit op elkaar aan!

Ook hier geldt Verbinden!!

Zie hiervoor ook mijn pleidooi in een blog van augustus!

http://erickwuestman.blogspot.nl/2012/08/what-do-we-gain-by-making-organizations.html

Mee eens? Oneens? Aanvullingen?  Reageer!!


Sunday, 30 September 2012

TalentPaspoort helpt studenten en professionals navigeren en excelleren

Ik ben in contact gekomen met een bijzonder instrument dat bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen. Werken aan zelfbewustzijn aan de hand van feed back van anderen, die hebben kunnen waarnemen hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties. Ik zie veel mogelijke toepassingen in zowel onderwijs als het bedrijfsleven. Vandaar dat ik dit instrument een belangrijk onderdeel wil maken van onze advisering.

Met een hele interessante businesscase en waardevolle resultaten voor de gebruikers in de praktijk is het TalentPaspoort een ideale ondersteuning voor alle soorten organisaties waar mensen zich willen (of moeten) ontwikkelen. Geen stapels dossiers meer, minder administratieve lasten, overzicht met één druk op een knop en allerlei inzichten transparant op tafel voor de gebruikers zelf.

"Hiermee hebben we goud in handen" was een reactie van een coördinatrice van een hogeschool. Nu zijn zij in staat de ontwikkeling van studenten op het gebied van competenties inzichtelijk te maken en gevalideerd te tonen aan het eind van een leerperiode. Vooral de toetsing aan reacties uit het werkveld op het functioneren van de betreffende studenten maakt het TalentPaspoort zo waardevol. Echte feed back aan de hand van het echte werk. Beter materiaal om jezelf op te reflecteren is niet denkbaar.
Uiteraard vervangt het TalentPaspoort niet het echte gesprek en het directe oog in oog contact. Het is een aanvulling op de face to face ontmoetingen en geeft materiaal en inzicht om die gesprekken beter onderbouwd te kunnen voeren.


De vastlegging in een digitale omgeving is echter een veel eenvoudigere manier om overzicht te houden en een bredere range aan mensen te betrekken dan in een traditioneel papieren dossier mogelijk is. Het TalentPaspoort vervangt de papierwinkel en verbetert de kwaliteit van de output. Daarnaast biedt het gebruikers heel veel toegevoegde waarde. Daar waar de HRM dossiers meestal niet eens goed bereikbaar zijn voor de gebruikers zelf.

.
Onderstaande tekst maakt deel uit van een artikel dat binnenkort verschijnt in een magazine over Kennis Management. Het legt mooi uit wat de kracht van dit instrument is.


TalentPaspoort kompas voor studenten en professionals

Als een kompas op volle zee. Zo omschrijft een studente uit Zambia het gebruik van het TalentPaspoort. Zij is een van de jongeren die de Master Agrifood Development (MAD) volgt aan Christelijke Agrarische Hogeschool Vilentum in Dronten. De cloudoplossing gebruiken zij bij het effectief ontwikkelen van vaardigheden en objectief waarneembaar gedrag, volgens door de onderwijsinstelling benoemde competenties.
  
De hogeschool is de opleiding begonnen, zo vertelt de coördinatrice, op aandrang van het bedrijfsleven. Zij is docent Bedrijfskunde en lid van het Team Bedrijfskunde en Agribusiness. Aan deze bijzondere MAD-opleiding nemen op dit moment negen studenten deel. Zij komen van diverse windstreken; uit Nederland, maar bijvoorbeeld ook uit Peru, China, Vietnam en Zambia.

“Het bedrijfsleven – denk aan Nutreco en FrieslandCampina – heeft behoefte aan medewerkers voor het agrifoodbedrijf die ondernemend zijn, zich bewust zijn van zichzelf en anderen; mensen kunnen enthousiasmeren, kansen zien, kansen benutten, enzovoorts. Van de 83 aanmeldingen zijn er tien door de selectie gekomen.”
De focus ligt tijdens de opleiding – die grotendeels bij een leerbedrijf wordt gevolgd – op ‘corporate entrepeneurship’. “Persoonlijkheid is een belangrijk aspect. Daarom willen we de persoonlijke ontwikkeling objectief kunnen volgen en bijsturen. We hadden een papieren systeem om vorderingen te signaleren, maar dat vraagt veel administratieve handelingen,  geeft nauwelijks inzicht in de ontwikkeling in de tijd en het biedt geen groepsoverzicht.”

Webapplicatie
De oplossing heeft zij gevonden in het TalentPaspoort. De architect achter het TalentPaspoort en ontwikkelaar van het op persoonlijke ontwikkeling gerichte softwarehuis, legt uit wat deze cloudoplossing behelst. “Elke deelnemer krijgt een persoonlijk TalentPaspoort. Een middel om te leren reflecteren, navigeren en excelleren, met als doel zelfsturend en autonoom te worden en een succesvolle loopbaan te faciliteren. Het TalentPaspoort maakt de gebruikers zelfbewust over hoe ze dingen doen onder welke omstandigheden, door te reflecteren op eigen vaardigheden en gedrag, aan de hand van reacties, waardering en stimulans van collega’s, partners, opdrachtgevers en ieder ander die zij om feed back vragen. In het geval van de studenten zijn dat de medestudenten, de stage- en onderzoekbegeleiders bij de bedrijven, en de docenten en coaches binnen de school. Dit helpt de deelnemers hun handelingsrepertoire uit te breiden, nieuwe mogelijkheden van reageren op bepaalde situaties te ontwikkelen en al doende te leren excelleren onder verschillende, wisselende en onverwachte condities.”
Het TalentPaspoort is een webapplicatie via de cloud, die overal ter wereld bereikbaar is. Geen installatieproblemen, alleen een wachtwoord via een webbrowser en het werkt.

Tips ter verbetering
De onderwerpen waarop de studenten zichzelf en anderen spiegelen zijn de competenties waaraan iemand gedurende enig moment van de opleiding dient te voldoen. “Wij hebben als uitgangspunt de competenties voor de bachelor-studie genomen en deze naar een hoger niveau getild”, zegt de coördinatrice. “Deze zijn meetbaar gedefinieerd. In de studiehandleiding is per studieblok aangegeven wat de eisen zijn. Die zijn vertaald naar het competentieboek dat is opgenomen in het softwareprogramma.”
Alle studenten krijgen een persoonlijkheidstest. Deze geldt als de nulmeting voor het TalentPaspoort. Hierin geeft de organisatie (in dit geval het opleidingsinstituut) aan waaraan iemand (de talentpaspoorteigenaar) dient te voldoen. Bij een waardering onder het doelniveau geeft degene die de waardering heeft gegeven tips om het doel te behalen. Ook krijgt de student zelf tips vanuit het systeem.
“Het geeft 360 graden inzicht”, is de ervaring van de coördinatrice. “Niet alleen voor de studenten, maar ook voor onze hogeschool. Wij kunnen hiermee reageren en sturen op de uitzonderingen en bijzondere gevallen. Daarvoor hoeven we niet eerst stapels papier door te nemen; nee, dit wordt zichtbaar gemaakt met grafieken in een dashboard. Het opleidingsinstituut kan ook nagaan hoe de groep als geheel functioneert; dit zelfs vergelijken in de opeenvolgende jaren met een simpele druk op de knop. Voor onze opleiding is het deelnemen aan en zich ontplooien in een groep erg belangrijk. Dat zie je terug in de competenties.”

Hulp om te focussen
Na de Pilot van vorig jaar werken deze studenten er nu een paar weken mee en zijn zichtbaar ingenomen met deze manier van werken. “Het helpt me focussen op wat ik op een gegeven ogenblik gedurende de opleiding moet bereiken en waar ik sta”, zegt een student uit Trapecio, Peru.
Een studente uit Shanghai, China, zegt dat het TalentPaspoort haar helpt stil te staan bij verschillende aspecten van gedrag waar ze zelf nooit aan gedacht zou hebben.
In die zin is het een kompas om jezelf verder te ontwikkelen binnen de opleiding. De architect noemt het dan ook ‘het navigatiesysteem om iemands ontwikkeling richting ambities op een effectieve manier te realiseren’.

Volgen op afstand
De oplossing van TalentPaspoort is generiek en wordt inhoudelijk aangepast aan de specifieke wensen van de organisatie die ermee aan de slag gaat. We zijn hier te gast bij een onderwijsinstelling maar er zijn ook bedrijven die met het systeem werken om het beste uit hun mensen te halen, vertelt de architect. “Want inzicht vanuit het TalentPaspoort zegt zoveel meer dan alleen het jaarlijkse functioneringsgesprek. Dat vervolgens in een papieren dossier in de kast verdwijnt, of hooguit als pdf (zogenaamd digitaal) wordt bewaard, om er pas het volgende jaar weer even uit te worden gehaald. Met een TalentPaspoort zijn de ontwikkelingen van een medewerker/student door hem of haar zelf te volgen. Elke dag, real time. En met die kennis uit het Paspoort krijgt een functioneringsgesprek dan ook een hele andere kwaliteit. Denk daarbij aan situaties binnen ‘Het Nieuwe Werken’ waarbij medewerkers en het management op afstand werken en dus niet langer via traditionele wegen elkaars kwaliteiten ervaren. Hier zijn de feed back op afstand uit het veld en reflecties van de TalentPaspoorteigenaar een effectieve manier om zicht te houden op geleverde prestaties, ontwikkeling in handelingsbekwaamheid en gedrag”.

Uitbreiding
De coördinatrice is ook te spreken over de cloudoplossing. “Je betaalt een vast bedrag per jaar per gebruiker en dan heb je verder geen omkijken naar het onderhoud ervan. Ook de beveiliging is goed geregeld. Iemand krijgt alleen dat te zien waartoe hij gerechtigd is.”
De oplossing bevalt dermate goed dat besloten is dat de CAH Vilentum University of Sciences (zoals de opleiding officieel heet) haar ook gaat toepassen voor de International Food Business-opleiding. Deze studie is gezamenlijk opgezet met Dalhousie University uit het Canadese Truro. Het voordeel van de cloudoplossing is dat tijd-, plaats- en taalonafhankelijk is, zolang er een internetverbinding is natuurlijk.
Tevens onderzoekt het instituut uit Dronten of het systeem inzetbaar is voor alle medewerkers als onderdeel van het HRM-beleid.

Sunday, 16 September 2012

SquibS teenagers showed their talents at conference in Münster.


The 15th of September a group of 11 kids did a presentation at the ECHA conference on Giftedness in Munster, Germany. The youngest was 13 the oldest 20. They made it into an experience no one will ever forget. (ECHA = European Council of High Ability)

They spoke to the public (in English) and told their personal story about what they have grown through in their relative short lives. And how SquibS played an important role in that.
SquibS is a foundation founded by Wynand Berndsen en Anita Wuestman (my wife). SquibS organises events for high ability youth in the age of 12 to about 20. The events vary from weekends in a holiday farm to city trips and Survivals. This year the activities expanded to more serious aspects of the life of high potentials, like participation in governmental meetings. The presentation in Munster is a perfect example of that. As is the participation of a competition called The Power of Small.

The Power of Small addresses the needs of people in underserved communities. Our offer is to strengthen entrepreneurial skills in local economies by expending the way SquibS is organised, to different areas in Europe. As we think youth in Spain, France and Greece can use a little (or more) of the spirit we see in our kids. Especially teenagers in countries that feel the burden of the economic crises need to challenge their hope and mental and emotional muscles. And that is what SquibS is about.

For their story to be told, the participants in the Munster Conference had to discover what makes our SquibS Youth community this successful. They came together several times and found out, using Value Engineering techniques and 120 sticky notes, WHY they like SquibS so much and HOW we make it tick this way. Together they came up with exactly all the values that, if clustered well, add up to the levels of consciousness and development Anita and I use so often in Spiral Dynamics. (See earlier blog with a summary of SD, klick here!

As we explained the different qualities of the variety in paradigms / levels in Spiral Dynamics, they started to recognise their own development and even where they stumbled and got hurt. And luckily for our practitioners they also feel the potential of the aspects they did not already fully incorporate.

In the next blog I will list the principles and goals we follow at SquibS. If you compare them with the levels of Spiral Dynamics one will see that we cover all the levels. That is what makes SquibS so powerful. We thrive for the Green and Yellow (SD colour code) but do not neglect the earlier colours. And in the way we do that we let the youth organise their own events, as they did with the presentation. 
They discusses the content, agreed with the conclusions and found a place to add their own stories. One created the presentation lay-out, our daughter ironed all the logo’s and post-it images on special T-shirts and so we really co-created the whole job. Which ended yesterday whit a very successful presentation at the conference.

Not only did they get the message trough, including a difficult theoretical part. They also got into the heads and hearts of the audience. All the stories came out so clear, pure and authentic, with all the suffering and pain underneath and the proudness to be able to tell it on this platform, that everyone got touched by emotion. Every kid got applauded and at the end the compliments were unbelievable.

In the tradition of SquibS we asked everyone to leave a feedback massage (this time on the T-shirt of our kids). This broke the emotional ice at the end and the audience and our teenagers really got in contact. The group got invitations for other conferences, personal stories were told and individual reactions were shared. 

At the end it felt more like being part of a piece of art then being part of a presentation. The vibe in the room, the flow of every one of us and the reactions out of the audience, they added up the same way as the events of SquibS do in our regular camps and events. This time sharing it with professors, researchers, consultants en teachers, specialised in - and knowing everything about giftedness, but who, as one told us, never had an experience in their profession so far,  that emotionally grasped them like this.

Looking at it from a distance we can say SquibS unlockes the same energy as other organisations want to release, that I am part of, like the groups I mentioned in earlier blogs, that believe we have to find new (Green and Yellow) ways to organise and work. But, instead of talking about it, at SquibS we practice what we preach. And the beauty of it is that our practitioners experience the value of it and incubate it really easy. Making it useful for themselves and they are even capable of sharing it with others. 

On the 15th a 15 year old girl taught the audience the quality of organizing together in co-creation (Green) and how she herself struggles with trying to control and seeking structure from the start (Bleu). To explain this to the audience, the group made a drawing to underline what they see at SquibS, which looks like drawings of highly educated professionals in conferences like the STOOS Stampede. Unbelievable strong and intelligent, but also logic and understandable, as they are used to alternative ways of organizing at SquibS.

I really feel like we are able to open up the world to the possibilities of new generations by having young people discovering their potential. Doing things in their new and creative way, getting out of too much planning, structure and control into the field of possibilities, co-creation, connectedness and synergy. I hope that they do not all have to go the difficult route some of our SquibS kids did, but I am sure these experiences will make a difference in their lives and that of others!

More info about SquibS?   www.squibs.nl

Reactions? Been there?
Please respond!

Wednesday, 29 August 2012

Value Engineering: Everything of value is defenseless

UPDATE:  on 31 aug. it is made officially that I as a Value Engineer will facilitate the 3 chosen innovations that are the result of the FMM Innovation Event. June 2012 where I was one of the 3 host speakers. I am trilled and honored! We are going to work in 3 groups of participants to power up the innovative ideas and see how we can Kick-Start them. Reading this Blog gives You an idea how that will work.

All around us we feel the urge to respond to what we call The Crisis.

In Holland it’s election time and every politic party tries to draw attention of possible voters by exposing their exclusive solutions that will solve our problems. Unfortunately they all use the old fashioned way of rebelling against other parties instead of trying to listen and understand the motives of others and why they thing they are right.

This is characteristic for the way our world has come to operate. We all have to expose ourselves. We need to be different and we show that by accentuating the errors of others. We behave as individuals but at the same time we are afraid to be laughed, we need to look good for our Peers and we need to be connected with the group we see as part of our Brand.

These kind of emotions and counterproductive behaviour stand in our way if we really want to create a better world. As everything is connected with everything, not only in nature but also in society, we have to face the complex situation we are in and no one of us can do that on his one. Nor can politic parties, companies or governments. We have to join forces, connect our energy, knowledge and networks.

Students practicing Value Engineering
Only, if we put a group of people together to achieve something, this does not necessarily work out too well. We call that a meeting, a chairman takes his role, shy people try to hide themselves, extroverts take all the time, craftsman and experts get bored and at the end all Ego’s are angry and frustrated because they did not get what they think they earn. So we need something else.

That something is Value Engineering. Knowing we need diversity in groups to get a wide view of a problem and being able to create innovative solutions, more than 65 years ago a man called Larry Miles, a buyer at General Electric, discovered that instead of asking for rubber he should ask for a seal solution. By given room to providers to come with smarter offers, combined with other materials and possibilities he got more value for his money. He called it demanding for Functions instead of products .

Later on a man called “By The Way” (No lie! I have met him personally two years ago, he was 91 years old and very much alive and kicking!) added a technique he saw his grandchildren do automatically. Asking WHY and HOW stimulates one to think about deeper lying motives and functions behind the functions. Once you know WHY something is wanted you can think of a proper HOW you want to accomplish that. Every answer is written down as a new function. These Why and HOW answers = functions fit together as beads on a string. Every answer = function to the left goes deeper into the WHY and the same answers = functions read to the right are answers to the HOW question.
Sounds difficult? It’s not! It’s so simple, almost childish. Only, as soon as we try to figure out complex situations we can find and describe so many Functions that putting them all together into a clear structure of HOW and WHY makes it complicated. A function structure whit all the relevant functions put together in a logic How and Why manner is called a FAST (Function Analysis System Technique) but putting a FAST together takes a little while.

Actually working on a Function Analysis is what we in Holland should call a way of SLOW MANAGEMENT. We take time to get to know each other’s motives, We really need to understand the way other members of the Value Engineering team think and WHY they want something. The good thing about that is that a team grows to understand each other and even better, this creates Trust!!

Value Engineering; Erasing barriers, steer together
So what happens is that a multidisciplinary group of people, consisting of Stakeholders as in Users, Experts, Owners, Investors, Architects, Engineers (depending on the issue at stake), start working together creating a Function Analysis and at the same time they develop Trust, they accomplice real connection and all their Craftmanship and Knowledge gets on the table and ordered in an transparent and open structure. This is the perfect start of a team that has to achieve great things. And which team does not these day!

And it is not over by that! The next step is the Creative Phase in where the same team brainstorms over the functions that are most probable to make a huge difference, as they can be done in a different and better way.

The best and most valuable ideas get filtered and little teams work them out to complete innovations, with the do’s and don’ts, the issues being solved, the risks that are involved and so on.

Getting to the core of problems, products, projects of programmes helps to find better solutions. It makes it obvious to the partners / stakeholders that they are in it together and that they have to really co-create to achieve the ultimate goal and a suitable level of effectiveness and creativity, as synergy does not fall from the sky but as to be earned by listening, connecting and sharing.

Exactly this is what is missing in most projects and teams. They think 1 and 1 is 2. They never discover the true effect of synergy and that 1 and 1 can also be 27. And to get along with the scarcity around us we need to make every 1 into a 27 and in a way that after the 27 is used it can be up-cycled or at least recycled to another 28 or more.

We have a scarcity on money (most of us anyway) on raw materials, on (non-renewable) energy, large parts of the world on clean water. And we think we have a scarcity in time and even more in attention. We lack creativity, we fight over patent rights and we make bigger contracts to try to be safe. Instead of fighting and thinking that everything we value gets so expensive and rare that we have to try to control everything even more, we have to get rid of this dumb way of looking at things and the world. As soon as we start sharing our thoughts, ideas and maybe even our things, there is no more scarcity and we can experience great, beautiful and rich things without exploiting anything or anyone anymore.

Such high goals and such a simple tool as Value Engineering isn’t that way out of proportion? I think not. Of course  there are other techniques to co-create and work together, but I know of nothing so simple that can move obstacles as mountains this easy.

In America and Great Britain they know this. Value Engineering is officially required in governmental projects to be sure money is well spend. In Korea car manufacturers use it to improve designs of cars and car parts. In Holland it starts to get noticed, but so far only in technical companies to safe money in building or manufacturing areas. 
I want to use its impact in the human area. To reinforce projects that are stumbling, to invent totally new solutions, to shorten turnarounds, to simplify governmental processes or to invent and implement New Ways of Working in a participatory way.

To diffuse Value Engineering into the organisations that could benefit from VE (and all companies and projects do!) I initiate Masterclasses Value Engineering, I use it in guest lectures at Applied Science Universities and offer myself as a Value Engineering facilitator in situations that ask for innovation.

If you know situations that I can be of assistance please let me know!

Do you have experiences with Value Engineering please respond and let’s share that with my readers.

Want to know more about it? Check my site with introduction movie (in Dutch). Klick here.

Or download the PDF with the English version on my English page which will soon be available. 

If you are really interested get in touch and I will share a PowerPoint with you that I use in my classes!

And if you want to join one of the Masterclasses Value Engineering check my site and sign up!

Monday, 20 August 2012

Wijffels en het organiseren voor emergentie!

Heerlijk college van Herman Wijffels op Lowlands.

Ik was er zelf niet bij, maar inmiddels heb ik wel de opname ervan gezien en ik raad u aan datzelfde te doen. Ik krijg de VIMEO video hier niet ingevoegd, maar hij is te zien via deze link:  Klik hier!

Nog niet eerder heb ik iemand zo helder en raak horen duiden in welke situatie onze samenleving is aangekomen en wat dit voor consequenties heeft als Herman Wijffels dat deed op Lowlands, het PopFestival+ dat in het weekend van 18 en 19 aug 2012 werd gehouden.

Wijffels is al lang een van mijn helden. Hij weet telkens de actualiteit op een dusdanige manier te grijpen dat ook anderen het gaan begrijpen.  Wijffels spreekt duidelijke taal en maakt het (in mijn ogen althans) tastbaar en laat de toepassingen naar voren komen van zijn ideeën.

Ik weet dat hij bekend is met de Spiral Dynamics theorie (zie een vorig blog voor een samenvatting van deze theorie) , al heeft hij het geleerd via de andere Graves medewerker dan ik. In deze lezing zijn de  toespelingen op deze theorie duidelijker dan ooit. Hij spreekt zelfs letterlijk over het organiseren rond emergentie en circulair organiseren. Graves, de grondlegger van de Spiral Dynamics opzet noemde zijn theorie: Emergent Cyclical Levels of Existence Theory: An Integral Analysis. Treffender is het toch niet te duiden dat Wijffels zich laat inspireren door Graves en zijn Visie! Dat maakt verder niet veel uit voor hem en jullie, maar het sterkt mij in het nog sterker willen insteken op de kwaliteiten en de waarden achter Spiral Dynamics. Ze doen er echt toe!

Vanuit de duurzaamheid steekt Wijffels door naar manieren van organiseren en de politiek.  In de video gebruikt hij grote woorden om aan te geven dat we nu echt op een ramkoers liggen met ons ecosysteem. Dat de economie, de financiële wereld de internationale manier van organiseren toe zijn aan een ”volgende release” van onze evolutionaire ontwikkeling. Banken maken geld, door mensen en organisaties die schulden op zich nemen. Dat systeem is overspannen en Over the Top. Zo kan het niet langer en wie is er eigenlijk gerechtigd om Geld te maken? IS het wel terecht dat banken zich gedragen als letterlijk Money Making Machines? (EW: Het is al erg genoeg dat bedrijven dat doen!) Schijnbaar is er in Brussel een denktank bezig regie in te nemen in het herstructureren van de financiële – banken wereld, een geruststellende gedachte dat Wijffels daar deel van uitmaakt!

  • Lineaire methodieken zijn niet in staat mee te bewegen met wat zich voordoet.
  • Proberen te behouden wat we hebben is leugenachtig en egocentrisch.
  • We gebruiken te veel, delen met te weinig en lenen van de toekomst.
  • We proberen ons af te sluiten voor invloeden van buitenaf.  

Wijffels ziet als oplossing dat we ons open moeten stellen voor een circulaire manier van denken en organiseren. Recycelen, upcycelen, kortom bronnen niet uitbuiten en uitgaan van het louter consumeren van de niet uitputtelijke bronnen van onze wereld. En dat deel uit laten maken van ons DNA van de toekomst.

Vanuit deze duurzame gedachte maakt Wijffels de sprong naar de maatschappij. Survival of the Fittest wordt naar de nabije toekomst: Survival of the Species. Zo belangrijk is de transformatie waar we inzitten. Het gaat om het voortbestaan van onze soort.

Zonder die woorden te gebruiken duidt Wijffels op een omslag in denken vanuit Spiral Dynamics termen, van blauw-oranje naar Groen-Geel en voorzichtigjes op Turquiose. Daarmee doelend op de waardesystemen / drijfveren en krachten die ik in mijn werk identificeer met Het Nieuwe Werken. (Zie vorige blogs, artikelen en mijn website.) Dat wil zeggen Het Nieuwe Werken zoals ik dit verdedig. Samenwerken, co-creëren, slim innoveren, creatief kunnen en durven zijn vanuit zelfsturing, synergie, vertrouwen en een holistische integrale en duurzame benadering van de samenhang der dingen. Samengevat op zijn Rijnlands in: Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen, met als werkterrein vrijwel alles waar Wijffels in deze prachtige video aan refereert.

Een man van zijn statuur heeft invloed op de ontwikkelingen in en om Nederland. De avond na Lowlands mocht hij bij Nieuwsuur op TV uitleggen wat hij met flexibilisering in de politiek bedoelt. Als voormalig formateur hoop ik dat ze hem rond Het Kamertje in Het Binnenhof nog net zo serieus nemen als toen opdat hij de kans krijgt zijn ideeën nog meer in de realiteit te plaatsen!

Wijffels sluit af met een aantal inzichten die deden denken aan de prachtige toespraak van Steve Jobs die gisteravond nog op zomergasten werd getoond. Dat de jeugd en studenten van nu de taak hebben om de transitie vorm te geven. En dat je op basis van intuïtie moet kijken en aanvoelen wat jouw rol wordt in dit verhaal. Je kunt immers je niet meer blindvaren op hoe het gisteren ging of wat je op school hebt geleerd. In tijden van transitie wordt alles anders, en het oude komt niet meer terug.

Ik ben vast besloten het niet alleen aan de volgende generatie(s) over te laten! De energie die ik kan blijven stoppen in het op sleeptouw nemen van de ook  niet meer zo jeugdigen, of hen zelfs het voortouw te laten nemen, draagt ook bij aan mooiere kringloop in de wereld. En wie weet zijn we in Nederland wel als een van de eersten zo ver om echt verschil te maken op deze terreinen!

Laten we alvast beginnen met het echt goed luisteren en laten beklijven wat de wijze man op de video deelt!

En wie ook vooruit wil, maar wat hulp of een spiegel kan gebruiken, schroom niet en bel me! Op een aantal vlakken kan ik wellicht een steentje bijdragen en samen komen we dan een heel eind!

Niet mee eens, of juist wel? Tips? Kom op en reageer!

Monday, 13 August 2012

Zomergast trends. Herken jij ze ook? Voel je ze al?


Lidewij Edelkoort heerlijke zomergast. Trendvisie op het heden.

Trendwatcher en eigenlijk nog meer Trendvoorspelster of wellicht zelfs wel Trendmaakster Lidewij Edelkoort was gisteravond Zomergast op de VPRO televisie. Misschien is het door de verbondenheid in branches of gewoon omdat ik een selectieve waarneming heb, dat ik mij buitengewoon verenigd voelde met haar uitlatingen van gisteravond.

Ik volg haar vanuit de tijd dat mijn ouders (en later wij zelf) nog een woning- en projectinrichting hadden en op beurzen haar Trendhoekjes tegenkwamen, waar ze textielsoorten, kleuren en decoratievormen toonde die de trend voor het komend seizoen zouden worden. En gelijk had ze! Onvoorstelbaar intrigerend vond ik dat.

Later werd zij directrice aan de Design academie in Eindhoven. Ik deed de kunstacademie en ondanks de groentje – senior verschillen raakten die werelden elkaar ook.

Gisteravond regende het van dit soort parallellen. Het zal de tijdgeest zijn, zoals zij het noemde. Kunstenaars in aparte werelden die vergelijkbare zaken aan de kaak stellen, de cultuur doen bewegen, de smaak bepalen.  Trendsetters die zich niet neerleggen bij het nu. Zeker niet wanneer het NU verschillende pijnpunten kent.

Ik ben het zelden zo met iemand eens geweest als met haar gisteravond. En het genoegen daarvan zit in de bevestiging  die ik (selectieve waarneming, ik weet het!) dacht te ervaren met de onderwerpen waar ik mij de afgelopen tijd sterk voor maak.

Individualisme is uit. We moeten dingen samen gaan doen. In Spiral Dynamics (SD) termen, ze beschreef haarfijn de exit uit Oranje en de tot hoofd drijfveer opkomend groen. (Voor een samenvatting van de Spiral Dynamics duiding, zie toelichting in vorig blog.)

Massa productie is uit. Consuminderen met producten waar weer aandacht uit spreekt. Producten met een ziel gaan we kopen. Ambachtswerk versmolten met nieuwe productietechnieken. Unica met het stempel van de consument. In Co-creatie geproduceerd. In lokale markten. Community gaat meer dan ook tellen. Ze noemde het woord niet maar Peter Orsel noemt dit Glocaliseren. Hoe Groen (SD) wil je het hebben. 
En deze hele beweging staat 1 op 1 voor mijn vertaling van de omslag naar Het Nieuwe Werken. De implementatie van Groen – Gele waarden (SD). Helaas staan in tegenstelling hiermee velen onder het mom van Het Nieuwe Werken,  met een oranje been en blauwe (SD) beheersings en “big brother is watching you” software de bestaande bazen en managers te pleasen, en juist individualisering als beweegreden te verkopen, maar volgens Lidewij beginnen de grote jongens (CEO’s managers)  nu ook te voelen dat de oude krachten en aanpak hebben afgedaan. Weer zo’n gelukkig momentje die avond!

Haar Trendboek en uitleg over vogels, het groepsgedrag, twitteren en de creatie van de vogel huisvesting in haar filmpje waren prachtig. En hoe fraai de link met onze facilitaire FM2Share zwerm?! Sowieso raakt vrijwel alles wat ze vertelde het facilitaire domein! Toch?

Met onze aandacht gaan we naar regionale kwaliteiten, weg van de kust, meer het binnenland in. Hoe Trendy worden we hier in de Achterhoek? (Ze doelde ook op landen als Roemenië, maar ja, klein beginnen!)

Zij trekt de Arnhemse Mode Biënnale volgend jaar.  (Alsof Vitesse Messi had gestrikt?!) Wij de Rijnlandse Broedplaats Arnhem  bij de HAN waar we de Rijnlandse gedachte post willen laten vatten in en vanuit Arnhem. Nieuw Vakmanschap, Vertrouwen en Verbinding. Naadloos sluit dat aan nietwaar? 

De mobiliteit van de moderne wereldburger kwam ter sprake. Letterlijk noemde ze Dubai als trekpleister. Wij komen daar net vandaan en hebben er met verschillende contacten van over de hele wereld gesproken. Waar we de zelfde trends mee hebben bespiegeld die gisteren aan bod kwamen. Zie mijn 2e blog. Lidewij bevestigde dat Trends wereldwijd plaatsvinden met locale accenten. Tot die conclusie kwamen wij ook. Ben dat nog wel nader aan het onderzoeken, in contact met enkele van die internationale deelnemers!

In reactie op de huidige bestuurlijke strubbelingen bij de Design Academie (4 jaar na haar vertrek) vatte ze samen dat marktwerking een fatale fout is in onderwijs denken en dat het bestuur in haar hang naar "control en management denken" de plank helemaal mis slaat. Het hadden woorden van DeLimes en Jaap Peters kunnen zijn!

Volgens Lidewij moeten we de huidige samenleving opnieuw uitvinden.  Grondstoffen zijn op. De mens is verloren gegaan. Cultuur krijgt er van langs. Verdienmodellen lopen op hun laatste benen. Marktwerking in zijn traditionele vorm is kreupel.  Individualisme zijn we klaar mee. Marketing is dood! Alsof ik in gesprek ben met een netwerkvriend of vriendin, zoals beschreven in mijn vorige blog.

Maar er is goed nieuws! Creativiteit kan (en zal) de wereld redden.  Creatieve mensen zijn optimistisch en hebben aan weinig genoeg om gelukkig te zijn, omdat ze weten dat je met creativiteit overal uitwegen en nieuwe kansen herkent en daar ook iets mee wilt en kunt . Daarom moet creativiteit terug in ons DNA. En op de agenda in alle lagen van onderwijs. Wie ons kent, daar vechten mijn vrouw en ik al jaren voor! Met UniC, eigenzinnig Havo VWO in Utrecht als mooi voorbeeld, waar innovatie in het DNA is geworteld. (Zie ook een vorig blog) En de inzet rond onze Stichting Squibs Jongerentrips voor slimmeriken.

In veel van haar observaties gisteravond herken ik een gele (SD)  mind-set. Een onafhankelijkheid van denken die de interviewer zo vreemd voorkwam dat hij haar romantiek met robots even niet kon plaatsen.
In haar laatste zendtijd ging ze in haar bekentenissen nog een stapje verder. Hier begon ze haar spiritualiteit bloot te geven, die wellicht sporen van verregaand Turqouise liet doorschemeren? (Zie artikel van Judith Donkers en mij  "Op weg naar Turquoise", Klik hier.) Zou mij niet verbazen, maar aangezien ik die sprong (nog) niet heb gemaakt blijft dat nog gissen!

Eens of niet eens? Reageer!  

Monday, 6 August 2012

What do we gain by making organizations a better place to work and learn?

I think we all want to have a pleasant job, to meet nice people and make a difference. If we add making money, than no one will disagree. But that does not explain why lots of communities come together to talk about better ways of working.

I joined and created several groups, on LinkedIn and in real life, that are driven by creating better places to work, live and learn. All of them longing for something they cannot easily find the proper words for and making it work is even more of a burden.
On my journey the last couple of years, I seem to have grasped some things that are in the focus of all the groups I play some kind of role. And to me these “things” unify the basics all these groups want to benefit from.

One of the problems I (and the rest of the World) run into is that all these initiatives behave rather isolated. Every community operates in its own territory, even though some of them cover the whole planet, they are only known in small parts of society.

I think the best thing we can do is bringing those initiatives / groups together. So they can learn from each other , build upon the proof others have gained and be a collective that can create Trust in the hearts and souls of those who do not have a clue on how to handle the changing world around them.

Communities that I know, who thrive for a better world, in basically almost exactly the same way:
  •  DeLimes, Rijnlands Organiseren. They celebrate the” Nortern European way of organizing”. Working in the organisational change area.
  • STOOS. International community out of the ICT AGILE scene. Trying to become AGILE instead of just doing AGILE.
  • BetaCodex. Network willing to make work work again. Applying Beyond Budgeting and non hierarchical value chain ways of operating. Organizational change. Rooted in Germany (I think.)   
  • Plein 2050. A digital community that wants individuals and organizations to come together to border less join in virtual cafés and be innovative.
  •  DenktankProject.nl  A think tank in the scene of project management who looks for ways to make complex projects more successful.
  •  Broedplaats Arnhem HAN. Collective of educational, organisational en individual innovators. Passionate creative experts who want to innovate education, life and work on a Glocal Scale (Glocalization  = Global thinking on a Local scale)
  • Giftedness 2012. Conference in Dubai on High Ability, where I met dozens of people from all over the world, trying to get education to differentiate. And putting the human side and special talents of the individual as the central way of steering and facilitating. Making them work together to achieve innovation.
  • FM2Share. A "flock" of experts on Facility Management. Al tough the expertise is broad, the form of the network itself is very much according the "making the world a better place" way of working. Not being a formal organization, no boss, no contracts, just doing well by being well and together acting in synergy for and with clients.
  • The whole movement about New Ways of Working, or Het Nieuwe Werken as it is called in Holland, tries to create this new setting of ways to organize.
At the STOOS conference in Amsterdam on the 6 and 7th of July, there were delegates from all over the western world, from Canada, the US to lots of different European nationalities. In Dubai, the Giftedness conference people from Asia, the Pacific and the Gulf States where present.  I think we can definitely say it’s a Global issue.

It’s probably no coincident the first major STOOS happening was in Amsterdam. Participants told me they were thrilled about the atmosphere, the openness and the level of participation. I am Dutch and so I am more aware of what happens in Holland than elsewhere, but  as the above list shows there is a lot going on here in Holland, and foreigners are happy to fly half the globe to join what is happening.

Still lots of Decision Making Units in the Dutch society as well,  have no clue of what’s going on.

What I think is going on is that these groups feel ways to gain flexibility, creativity, innovation, synergy and enhancing excellence. To handle complexity. To act out of logic, rather than dogmatic visions of someone's "truth". By tapping into new Value systems, called Green and especially Yellow in the terminology "Spiral Dynamics" uses.

I explained those Green and Yellow Value Systems in the Blog from aug. 1st

If You (dis)agree, please respond and leave a mark! 

Saturday, 4 August 2012

Push a button!

From the start of my Blog on 23th of July up till today, the 4th of August 415 visitors have read one or more of my posted stories. That seems a High number to me and it is certainly more than I would have expected it to be. Even more as it is Holiday season in Holland and my friends and professional acquaintances are sitting in the sun somewhere instead of reading what's going on on the internet.

I have visitors from the The Netherlands, United States, Russia, France, Spain, Saoudi Arabia, Germany, Croatia and Singapore. In this order of number of visitors.

Only, I have no idea who they are / who You are/ and what they all think of what I post.

For that reason I added the possibility to become a member, but that was not very successful so far.

So, as You read this, please leave some Sign of Life behind. I would very much like to have some image of the people who read my stories. And even better, to know if I touch the spirit of Your heart or mind somewhere.

As You all come from different sides of our planet, a bit of interaction would by nice, don't You agree?
Especially since I try to erase boundaries between people, culture's and societies!

Hope to "see" You soon!



Wednesday, 1 August 2012

Shared Values in all Cultures: Spiral Dynamics summarized


Looking through the “glasses” of the Spiral Dynamics theory of prof. Claire W. Graves we can see universal Value systems emerging around the globe. Only not every region is going through the same faze.

In studied Spiral Dynamics with Chris Cowan and Natasha Todorovic. Chris was working with Graves, together with Don Beck, the co-author of their first book about the Craves theory, wherein they transform the Gravian double letter code to a colour code and renamed the Graves theory in Spiral Dynamics.

To help readers of my blog understand my way of using the Value System colours better, I try to summarize Spiral Dynamics. Which is a dangerous thing to do, because its quality is the richness of insights inside the theory and by summarizing we will and up using the simple explanations. And people who know more about it will struggle and fight my interpretations. Still I cannot ask my readers to deeply study the theme first, before coming to my blog, so summarizing it will be.

Who wants to know more, I will link in an article I wrote, together with Judith Donkers, a few month ago that explains Spiral Dynamics a bit more respectful and connects it to the skills and values of our Youth and new generations. To read the article of FMM Magazine April 2012 klick here!

Spiral Dynamics starts with basic colours and levels of existence . For now I will leave them out. Beige (survival), Purple(family) and Red (power).

The “Bleu” way of organizing, teaching and monitoring progress is common in every culture we have seen or heard of.  In Bleu, people tend to feel part of a system.  That feels save and quiet. But if You don’t feel happy about it, You “know” that You have hardly any influence on changing Your role and Your position.  Bleu has developed itself to tremendous heights and efficiency during the industrial age. If everything is controlled, planned  and governed You are in Bleu.  This is great for industrial processes and production efficiency. If one wants to make something real in the real world we all need the skills and the getting things done mentality of  Bleu.

The next level in Spiral Dynamics terms is Orange. This is an individual state of mind in where You want to expose Yourself and make notice of Your possibilities. The change to Orange is what happens in China, now that millions of people feel the freedom to make their own choices. To gain wealth, to be someone and show it to the world. In the western society we got there a little earlier and we start to focus on the next level: Green.

Green oriented people know they have to work together. And that we cannot keep on exploiting the planet and our resources  the way we used to do (and still do). In Green feeling good and doing good is seen as quality time. There is more in life than hard work and buying expensive products. To take care of one’s body and social wellbeing, Green has to feel part of a community with people sharing the same way of living.
As Green oriented people want to do everything to stay a valuable member of their precious community (what is a kind of a pitfall to Green because it slows down their development possibilities) the people who want to go forward try to jump to Yellow.

In Yellow the individual knows he has absolute freedom to make his own choices and that he is responsible for what he does or does not do. Yellow thrives for Synergy and pragmatic logic solutions. Yellow wants to think about what they and others do, WHY it needs to be done and HOW it can be done best in this particular case, before they start repeating the things that everybody does for years, without considering what value they add.

Creativity needs the co-creating mind-set of Green and the individual freedom of mind values of Yellow. As well as the knowledge and solution orientation of Orange and the practical and thorough attitude of Bleu. So an effective team needs to be a creative coalition of people from out every mentioned colour.

In real life one is never only one dominant colour. We all live by a set of values. Each coming to the surface as soon as we think a certain context demands for a certain response. Which one's are developed and dominant at a certain point depends on the life You live, the situations You got into and the lessons You learned from it. Every time You find that more of the same will be no solution to the problems You have to solve, You start looking for another level of looking to the world. Your set of possibilities grows, Your paradigm shifts and You start acting differently to create a better fit with Your surroundings = the context You are facing.

This connection of context and behaviour is the very basic strength of Spiral Dynamics. And that is precisely  the reason it is so useful to our business. As we try to create the best possible environment for our customers to Enhance their Excellence, Spiral Dynamics can be used as a guide. To the levels of complexity of the demanding society, to the behaviour we need to face that complexity with and the physical surrounding (environmental qualities as we call them) that will accustom and facilitate that behavior.

Unfortunately this one is only available in Dutch at the moment.

Tuesday, 31 July 2012

UniC a Magical Theatre in Education

Before I became consulting educational, profit and non-profit organizations, I started out as an Interior Architect. About ten years ago me and my wife quit the shop we ran, parallel to my designing business, and we started focusing on people and teams and how they can make the best out of their talents and possibilities.

The interior designing work and the interest in people synergistically came together in designing brand new ways of educational interiors, to enhance new ways of interacting between teachers, students and the system they have to operate out of. Combining the ideas of Office Innovation and New Ways of Working with our Educational Vision.

One of our first successes on this field of education was the mind-blowing new school interior vision at UniC. UniC is a public school in Utrecht Holland. For children aging 12 - 18.  HAVO – VWO,  preparing for University. 
This school was on the national television as it opened 8 years ago and still gets mentioned in national newspapers every time they write about progressive education. 
UniC started in an old office building and is organized around changing groups and their changing activities during the day. 
I designed the interior and was the “critical friend” of the principal in discussing almost every aspect of the newly invented educational format. 

The interior is divided in spaces to communicate and areas to concentrate and this in different levels and different sizes. All meant to facilitate differentiation in the learning process, making it fit to the special needs of special children (though this is a “regular” public school), as everyone is special. No two kids are the same according to Howard Gardner and his Multiple Intelligence Theory and everybody has a unique way of learning.

Two years ago UniC moved to a totally new building specially designed to fit the UniC way of learning. Again I designed / coordinated the interior and played different roles in selecting the building architect, writing down the demands for furniture and being the interior project leader. Collecting the wishes of the teachers and connecting them with the results out of the design team and further on, the building consortium.

To show You the results I attach 2 links to short films on my website about UniC. Klick on the lines beneath to see the movies!


The first film is about the interior and the way the building is used. The second film is a music video the students made, which gives a nice view at the internal surroundings and the creativity of the school as a whole.

I understand that the way UniC is designed and operates, will not directly match the educational systems in other countries all over the world. But it might give educational leaders a clue an what progressive learning in Holland looks like.

UniC has now 600 students and will need to extend their facilities within a few years. Parents, students, teachers and the principal are still very proud of and satisfied with this building. They tell me every time I see one of them that they feel lucky to be able to make use of these kinds of space and that they know it is far from naturally to feel this fit between the environment and the tasks that they have to fulfill.

To me it feels like a present every time I walk in. The vibe, the energy, the sense of success, the freedom of movement and of choice, the energizing colours, the charming look of self-disciplined awareness of the older students, or the search to get a start with something difficult of the younger once (who start and end the day in Fellow Circles (maatjes circles) to help each other out),  everything is washed with enriched consciousness of being part of something beautiful and bigger than Yourself. 

(Nice point: I know of no school building that looks so clean and fresh after 2 years of intense use! And that is not because of the sweet kids, because they are no more sweet than children at other schools, but because we used smart products to cover walls etc. and because students and teachers feel a kind of ownership! And probably because they feel less frustrated so there is less urge to molest something?)

Stephen Covey speaks about the “Magic Theatre” in his book “The 3rth Alternative”. A room where people come together to work on idea’s, prototyping them, together co-creating the future in demand for synergy. To me UniC represents the Magic Theatre in Education.

Even though the students will not always notice the difference between the UniC environment and “normal” schools, they love the way they learn. And the parents know that some of their children would not have achieved properly in those “normal” schools and at UniC they excel. Notwithstanding the self-discipline they have to develop, the creativity and flexibility they need to enrich and the social skills they have to practice all the time.

But hé, those are exactly the skills students / people / teams / organization need to develop, to create & navigate in the complex & dynamic world we all live in!

The Paradox of learning and education


In July me and my wife Anita Wuestman have been to the Asian Pacific Conference on Giftedness 2012 in Dubai.

Besides enjoying the strange qualities of Dubai and surviving the heat outside, we were thrilled about  the Union of Cultures we met at the conference.
My wife joint the presentations she thought were most interesting for her line of work = Counselling teachers and students in the field of Giftedness. I went for the speakers about change and creativity. Of course these things grow together. That is exactly why we are both interested in human development and organizational values and change.

What we saw was remarkable. Every nation is convinced of the fact that they need to prosper creativity and innovation and they know You need great and open minds to make that happen.  But at the same time they look for blueprints and matrixes, to frame the Gifted students and push them into “smart” directions.
I spoke to several delegates and exhibition participants about this paradox. In my view, talented Excellence can only be achieved if the surrounding aspects ( I call that the environment) of leadership, direction, facilities, tools and ways of rewarding are aligned. And in the Asian, Pacific and Gulf states situations they apparently are not, as the people I spoke with agree. Only they seem to feel the friction, but did not know how to point a finger to it.

Using blueprints and hard ways of pointing out how something has to be done, is making people obedient, but You do not trigger their brains. To achieve creative goals one has to have a mind-set of critical thinking, which is the exact opposite of obedience.

One can be an Excellent repeater of what the teacher or the book said, but that does not make You practice Your thinking muscles, Your creative muscles nor Your leadership muscles. Not to mention all the different talents and muscles keynote speaker Prof. Howard Gardner pointed at in his Multiple Intelligence Theory.
Education that triggers talents and minds should not look like a blueprint at all. Maybe behind the scenes there can be a curriculum, something like an intentional path to give us all some hold. But the admission to tools and a “Magic Theatre”  (a place where people meet, creativity and Synergy flow and one can express and further develop one’s idea’s) can have all kind of colours, but bleu.

The use of colours in expressing value systems is taken from the Spiral Dynamics (SD) theory of prof. Claire w. Graves. I have explained this in a summarizing Blog of Aug.1 about the implication of these value systems and colours. 

It looks as if the Asian, Pacific and Golf nations are doing well in discovering Gifted children and they nurture the great minds as good as they can. But they focus on the good achievers who are specialised in Math, Logic and Languages. The underachievers on those fields and multiple intelligence talents on other terrains  are left out. Not because the governments does not want them to do good, but they simply do not know how to find them, as they stay beneath the radar at bleu (SD) schools and bleu ways of monitoring and discovering.  

And by doing so they neglect the opportunities to create great chances for their countries to Enhance Excellence in Innovation. As breakthroughs never come from the book, but from the hearts and minds of brilliant people who dare to be different. Who learn how to survive in doing so and achieve great goals as a result of practice, experiments and being allowed to make great mistakes!

In Holland we have the same problem as mentioned above. Only we are on a path of recognising the challenge and we are looking for ways to differentiate within schools. To try to get away of the Bleu rules and find smart ways to avoid the growth killing context of traditional educational methods.  That is not easy and dumb and old-fashioned governmental rules hit in hard now and again, but I am proud to have been consulting with educational institutions that have succeeded in innovating education into learning again! 

Such as UniC, the school described in the next Blog!

If You agree, or disagree, or have some kind of an opinion about this, please post a remark! 
About 80 people read this Blog up to the 17th of august, but I have no image of the people who read this and I would like to know how they feel about it. So if You would like to respond? Please do!