Welkom op mijn blog

Bespiegelingen van Erick Wuestman rondom:
- Circulaire Economie,
- ontwikkelingen binnen de Stichting Circulaire Economie
- ervaringen in relatie tot SquibS, events van, door en voor slimme jongeren.


Saturday, 28 December 2013

De Coöperatie Circulaire Economie gaat naar de FM beurs!

De Vakbeurs Facilitair wordt gehouden op 15, 16 en 17 januari 2014. 

De onlangs opgerichte Coöperatie Circulaire Economie heeft als één van haar specialisaties het inrichten van gebouwen. Deze taartpunt uit haar (toekomstig) arsenaal aan oplossingen voor het bouwen aan een schone en eerlijke economie krijgt een eigen label binnen de Coöperatie. Welke naam dat is houden we nog even geheim.

Als Coöperatie willen we de circulaire economie in een versnelling brengen, door het realiseren van projecten die zichtbaar maken dat het (al) kan en tegelijkertijd (van) elkaar leren hoe dit het best werkt.
Doordat de bestaande netwerken en specialisaties van de oprichters veel raakvlakken vertonen met het facilitaire werkveld en de wereld van het inrichten van werkomgevingen ligt hier voorlopig even de nadruk op.
Met een kantoor en opleidingen verdieping in Utrecht voor de NSPOH wordt momenteel het eerste circulaire project gerealiseerd dat onder de vleugels van de Coöperatie is ontwikkeld. Weliswaar gestart vanuit de Stichting Circulaire Economie, maar gaandeweg dit najaar kwam de overlap tot stand.
Partners in dit NSPOH project zijn nu de eersten die zich inzetten voor de Coöperatie en hebben de handen ineen geslagen en zorgen er nu voor dat we met onze inrichtingsoplossing naar de Vakbeurs Facilitair gaan.

Met de lancering van het inrichtingslabel willen we laten zien dat we de complexe materie rondom circulair denken en doen hanteerbaar willen en kunnen maken voor grote doelgroepen.

Vanuit de volgende samenvatting verwachten we veel facilitair managers en gebouwbeheerders te kunnen interesseren voor "een nieuw geluid":

“Minder investeren, meer rendement.
Circulaire Economie staat voor verantwoord produceren, verstandig "inkopen" en daarmee werken
aan een schone & eerlijke samenleving.
Alleen betalen voor de prestatie, niet voor het bezit.”

Tegen een vast bedrag per m2 per maand verzorgen we als Coöperatie Circulaire Economie de complete inrichting van een kantoor. U wordt dan als gebruiker geen eigenaar, maar betaalt voor het vruchtgebruik. Zolang de samenwerking tussen u en de coöperatie voor beide partijen interessant blijft garanderen de producenten dat zij gezonde producten beschikbaar stellen die schoon en heel zullen zijn.

Opdrachtgevers die toch willen kopen kunnen ook bij ons terecht. Onze producenten garanderen dan een terugname na afloop van de gebruiksperiode en beloven een tweede leven voor de toegepaste materialen.

Nu is dit alles nog niet op alle fronten realiseerbaar en er zijn nog wel een fors aantal uitdagingen die verder uitgewerkt moeten worden. Maar bij de start van 2014 zijn we al royaal in staat 1e klas inrichtingen te verzorgen met een maatwerk interieur architectuur ontwerp, die voldoen aan de strenge criteria die wij als coöperatie hanteren.

Mijn hogere doel, als mede oprichter van de Stichting Circulaire Economie en haar uitvoeringsorgaan, de Coöperatie Circulaire Economie, is dat de producenten zich door dit soort projecten gaan realiseren dat zij op een andere manier moeten gaan kijken naar hun eigen productieproces.
Ontwerpen voor hergebruik, voorkomen van het mixen van grondstoffen, nadenken over retour logistiek, het inschakelen van de productie keten partners bij het re-designen van hun producten. En het mede "opvoeden" van hun afnemers en eigen medewerkers in het nieuw waarderen van toekomst gerichte innovatie.
Dit alles om slimmer met materialen en grondstoffen om te gaan, zodat we ook op de lange termijn een wereld kunnen hebben waarin er voor alle levende wezens voldoende beschikbaar blijft om prettig en gezond te kunnen leven.

Wednesday, 4 December 2013

Coöperatie Circulaire Economie is opgericht en gaat naar de beurs!

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het oprichten van een Coöperatie Circulaire Economie.
Dat is een heel karwei. Statuten, huisregels, project opstart documenten. In alles lijkt het of je deels het wiel opnieuw moet uitvinden. Dat is grotendeels ook zo omdat wat wij doen (wederom) nog nooit vertoond is.
Wij vormen een cooperatie met een zeer divers ledenbestand. 
Normaal gesproken zijn de leden een soort monocultuur. Allemaal particulieren die aan zonne-energie doen, of rundveehouders die hun stapel vermeerderen of tolken die hun krachten bundelen.
In ons geval is de rode draad het willen creëren van een mooiere wereld. Eerlijk en Schoon bouwen aan een Circulaire Economie. 
En dat doen we met multinationals en ZZP'ers.  Lokale producenten en tussenhandel, adviseurs, ingenieurs, sociale innovatie experts, projectmanagers en architecten. Allemaal samen verenigd in één ondernemers Coöperatie. En ondanks dat we allemaal erg voor minder regels en DOEN zijn ontkomen we er niet aan de zaken uitmuntend te regelen, willen we de situatie harmonieus houden bij verschillende scenario's die we voor mogelijk houden.

Ondertussen gaat de opstart van de initiatieven wel gewoon door en maken we grote stappen.
Gisteren is besloten dat we met onze nieuwste loot direct door steken naar de Vakbeurs Facilitair. We gaan daar een uniek label presenteren waarbinnen we een inrichtingsconcept aanbieden waarbij de gebruikers geen producten aanschaft, maar op basis van een gebruikstarief betaalt voor de prestatie in plaats van het eigendom.
En waarom is dat dan beter?
Omdat op deze manier de producenten eigenaar blijven van hun producten. En daarmee ook de verantwoordelijkheid houden voor de prestatie die zij beloven, namelijk effectief, schoon en heel. En dat houdt in dat er met eersteklas producten wordt gewerkt, want alleen dan kunnen de leveranciers garanderen dat het perfect functioneert en dat ook blijft doen. Zo niet, dan zijn ze zelf de pineut.
Doordat producten zo goed zijn en goed worden onderhouden binnen een product service systeem (PSS) dat er bij hoort, wordt de Total Cost of Ownership lager en daar zit een tweede voordeel voor de gebruiker.

Een eersteklas product tot je beschikking hebben, volledig ontzorgd worden en dat zonder te investeren!
En tegen een totaal tarief dat lager is dan wanneer je zelf eigenaar zou zijn en de werkelijke kosten daarvan afzet tegen onze variant.
Ondernemers zullen toch al liever hun geld willen inzetten in hun bedrijfsvoering en deze insteek maakt ook dat mogelijk. En daarmee zal hun rendement aanzienlijk groter zijn dan bij het aanschaffen en onderhouden van een interieur.

Voor ons als Coöperatie oprichters is het hogere doel dat alle grondstoffen die worden gebruikt door deze aanpak aanzienlijk langer in de kringloop blijven en dat scheelt veel afval. Sterker nog dat is dé oplossing voor de grondstoffenschaarste die zich aan het aftekenen is en die zonder tegenbeweging tot een uiterst pijnlijke situatie zal leiden.  Nu is er al sprake van overconsumptie, en daar komen nog heel veel mensen bij die terecht ook een levensstandaard willen als wij in het "Rijke Westen" gewend zijn. Dat kan ook, mits we wegen vinden om slimmer met grondstoffen om te gaan. 
Daartoe zullen mensen moeten bewegen en daar is deze Coöperatie een van de kantelaars voor.

De Coöperatie Circulaire Economie wordt het uitvoeringsorgaan van de ideeën die leven binnen de Stichting Circulaire Economie.
En binnen de Coöperatie hebben we bijzondere aandachtsgebieden zoals het inrichtingsconcept en daarvoor hanteren we een speciaal Label.

Ik heb daar grootse verwachtingen van!

Saturday, 30 March 2013

Stichting Circulaire Economie 2e netwerkdag op 5 april.

Op 5 april vindt de 2e netwerkdag plaats vanuit de Stichting Circulaire Economie. Leren wat Circulair denken en doen betekent. Hoe wij als Founding Fathers het zien en welke kansen er voor jou, je organisatie en de maatschappij uit voort kunnen komen. 
Ruim 20 coaches zullen klaar staan om de overige deelnemers te begeleiden in het op stoom krijgen van de Expertise Cirkels. 



We gaan werken aan een brede casus die de integraliteit en slagkracht zal tonen van het BOUWEN AAN EEN NIEUWE ECONOMIE OP BASIS VAN CIRCULAIRE WAARDE(N) ONTWIKKELING.

Dit vindt plaats in het fraaie Awarehous van de duurzame tapijttegelfabriek Interface in Scherpenzeel. Zelf een fraai voorbeeld van een oud fabriekspand (warehous) dat is omgetoverd naar een prachtig bezoekerscentrum.  En dat groot genoeg is om ook jou, collega;s en geestverwanten te laten aanschuiven, dus kom meeDOEN! 

Check ook onze eigen digitale webwereld! Ons communicatieplatform staat sinds kort online. Let op! Geen standaard website maar een web 2.0 communitie platform waar we in Expertise Cirkels en Projecten Cirkels de verbinding zullen houden met de overige deelnemers. 

Meld je aan voor de 5e april. Start 13.00 uur. Scherpenzeel.
Aanmelden via: Liliane@circulaire-economie-info  


De 1e netwerkdag vond plaats op 5 maart. Met ruim 80 deelnemers kreeg de eerste kennismaking vorm. een prachtig breed palet aan maatschappij brede doelgroepen waren vertegenwoordigd. Van maakindustrie tot overheden. Projectinrichters, adviseurs, duurzame bouwers, NGO's en kledinglijn Mud Jeans, bekend van de Lease a Jeans.
In een aantal "Stamtafel" groepen, bij ons Cirkels genaamd hebben zij de voor velen eerste schreden gezet op het spannende pad van de Circulaire Economie. Inmiddels hebben een grote groep early adopters zich aangemeld als Proces Coach of Vakmanschap Coach en zijn de eerste Founding Members genoteerd.
Na 5 april gaan we met de kenniskringen de diepte in en staan we klaar om serieuze projecten te gaan ondersteunen in het vinden van een nieuwe manier van werken. Schoner, eerlijker, met een focus op de lange termijn, door grondstoffen en componenten in de kringloop te houden en door de economie weer op gang te helpen op basis van vruchtgebruik en maatschappelijke meerwaarde.



Monday, 4 February 2013

Stichting Circulaire Economie is opgericht

Vandaag zaten we met twee founding fathers en 1 founding mother bij de notaris. Bas en Liliane Luiting en Erick Wuestman hebben op 4 februari 2013 getekend. De stichtingsakte is daarmee gepasseerd, zo heet dat officieel toch? De Stichting Circulaire Economie bestaat nu echt!
En nog voor die handtekening diende zich ook het eerste officiële SCE project aan dat we gaan onderzoeken op basis van de spelregels rond de Circulaire Economie.
De Stichting Circulaire Economie gaat in de praktijk bewijzen wat de waarde is van Circulair handelen. Het wil de hele maatschappij wakker maken rond de nieuwe kansen die er zijn om met maatschappelijke meerwaarde projecten te realiseren. Mooie initiatieven gaan we verbinden aan slimme mogelijkheden bij de aanbieders kant en de maakindustrie. 
Als Makelaars in de Circulaire Economie gaan we partijen bij elkaar brengen. 
Maar dat niet alleen, we zullen ook samen met de deelnemers kennis ontwikkelen over hoe het werkt en waar het nog beter kan. Daartoe staan er Thema Cirkels op stapel, waarin participanten van de SCE hun denkkracht gaan ontwikkelen en delen, om aldus slagkracht te ontwikkelen naar de markt.
Early Adopters, koplopers, helden van vandaag en morgen gaan hun krachten bundelen om vanuit nieuwe economische modellen tot werkelijke waardecreatie te komen. 
Als we gaan bouwen, dan halen we bij beëindiging van de functie de producten en grondstoffen weer op. Maar eerst kijken we of de wens ook op een waardevollere wijze gerealiseerd kan worden, zonder nieuw te bouwen. En zo gaan we ook om met renovatie, met de toepassing van gebruiksvoorwerpen en zelfs met kleding.
De producent blijft eigenaar, de gebruiker betaalt voor het vruchtgebruik. De juiste prikkels bij die partijen die er een uitdaging in gaan zien hun product en prestatie te verbeteren. Ter meerdere glorie van de klant, de samenleving, het milieu, maar de producent is zelf ook winnaar, door een robuust verdienmodel dat gebaseerd zal zijn op Life Cycle Cost en Total Cost of Ownership ontwikkelingen. Niet in de laatste plaats door slimme aanpassingen in het productontwerp, die leiden tot Excellentie in Vruchtgebruik. 
Wij merken dat al onze gesprekspartners inzien dat Circulair denken en doen de toekomst heeft. Maar dat dit vraagt om een nieuwe mind-set en een transitie in omgaan met partners in de keten en daarbuiten.
De Stichting Circulaire Economie gaat deze gesprekspartners helpen hier handen en voeten aan te geven. Door het opzetten van trainingen en leergangmodules maar vooral door het in de praktijk waar te maken!

Ook iets voor jou? Of jouw organisatie?

Sunday, 27 January 2013

STOOS and Rijnlands in practice. At our kitchen table.

At this moment my son Lars is being interviewed by our Canadian friend Dawna Jones. He is triggered to speak about his experience with the Youth Peer Community www.SquibS.nl that he is involved in.

This morning they both skyped with a lady in Australia about Lars being one of the ambassadors of World Leadership Day. Something Dwana's daughter Lindsey is also connected with.

SquibS is a Foundation started by my wife Anita and Wynand, wanting to have a safe community where Smart Gifted Kids can learn to excel as a human, not as a productive machine. (Shortly spoken.)

We met Dawna at the STOOS Stampede in Amsterdam this summer and she has stayed with us several times since then. Her mission is to create a better world by empowering Youth and to build Golden Bridges between early adapters, high potentials and the people in charge wright now.

Yesterday Dawna spoke at the www.StoosConnect.nl event, again in Amsterdam. Together with Jaap Peters, one of my Dutch partners and frontman in trying to get organisations understand new ways of organizing.We Dutch call  Rijnlands, or Rhenish, coverd by our NetBrand "DeLimes".

Here different worlds meet. The Agile movement covered in STOOS and our organisation development wishes. Being Agile in stead of Doing Agile is what DeLimes means by doing Rhenish. The principles are alike.  As I earlier explained in my blog dated august 6. http://erickwuestman.blogspot.nl/2012/08/what-do-we-gain-by-making-organizations.html

It's nice to see that what happens today in our kitchen is connecting most of the dots of my life.
And it involves all the good things I am looking for.

I think that is what comes forward once things start to fall into place.
And it shows that it is not limited by frontiers or borders. And should we call it a movement, or what is it? I don't know, it just fits in perfectly with what we as a family try to accomplish. And it is nice to see that my 18 year old son seems to grow up finding his way in connecting his dots also. His horizon is much broader than mine was at his age. Although I am quite proud of my view at that time, this is a nice step forward.





Thursday, 24 January 2013

Circulaire Economie


Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer.
Ze gaan alleen betalen voor het vruchtgebruik ervan!

Dat betekent een omslag:  van Bezit naar Excellent Vruchtgebruik. Producten worden diensten.
Deze kanteling komt voort uit de innovatieve principes onder de Circulaire Economie
Een Next Step in Realistisch Duurzaam zoals ik dat noem, waar ik samen met Bas Luiting vol ingedoken ben.  


Circulaire Economie.
De term Circulaire Economie komt steeds vaker in het nieuws. Aangewakkerd door het Europees Parlement en visionaire professionals verschijnen er artikelen in vakbladen,  landelijke dagbladen en zelfs vorige week op TV. Maakindustrie en opdrachtgevers beginnen in te zien dat ze actie moeten ondernemen om voorbereid te zijn op de consequenties die dit nieuwe economische model met zich mee zal brengen.

Samen met Bas Luiting, ook een early adapter op het gebied van Nieuw Werken, Innovatie en Duurzaamheid, heb ik de Stichting Circulaire Economie opgericht. Deze Stichting gaat vraag en aanbod bij elkaar brengen en wordt het kennisplatform voor alle facetten in de bedrijfsvoering, productontwikkeling en vormen van aanbesteden waar de Circulaire Economie effect op heeft.

Binnenkort starten we met thema cirkels waarin vakbroeders de kansen, haken,  ogen en andere uitdagingen beet gaan pakken, zodat we de projecten die we op ons af zien komen professioneel en hoogwaardig aan kunnen vliegen volgens de principes van de Circulaire Economie.

Projecten waar wij aan denken variëren van  losse stoelen tot volledige inrichtingen en complete gebouwen.

In een XXL versie betekent dit dat een schoolbestuur, gemeente of horeca onderneming geen gebouw meer aanschaft maar gaat betalen voor de dienst (gebruik van een gebouw en de inrichting) die een creatieve coalitie, rondom de ideeën vanuit de Stichting Circulaire Economie, heeft ontwikkeld en gerealiseerd.
Uiteindelijk blijft daarbij de glasfabrikant eigenaar van het glas en de kozijnfabriek blijft eigenaar van en verantwoordelijk voor de kozijnen etc..  Zodra de functie van het gebouw voorbij is wordt het gebouw ontmanteld. De eigenaren halen hun grondstoffen op,  de grond wordt aangeharkt, de coalitie wordt ontbonden en Gras Erover!

Enkele voordelen op een rijtje:

·         We helpen een nieuwe economie op de been.
·         Bouwers en producenten kunnen weer aan het werk.
·         Vakmanschap wordt weer interessant.
·         Total Cost of Ownership en Life Cycle Cost oriëntatie zorgt voor lagere kosten.
·         Durfkapitaal investeert in veilige grondstoffen.
·         Grondstoffen blijven in de kringloop.
·         Deelnemers ontwikkelen een duurzaam imago.
·         Goede initiatieven kunnen gerealiseerd worden zonder aanschafkosten te financieren.
·         Onderwijs, zorg, overheid en bedrijfsleven, iedereen is winnaar.

De paradigmashift die dit vraagt sluit exact aan bij wat ik in mijn verhalen rondom drijfveren en Spiral Dynamics, Groen en Geel denken noem.
Samenwerken binnen creatieve coalities zoals de Stichting Circulaire Economie voorstaat zal gestoeld zijn op Rijnlandse Waarden.
En mijn Value Engineering techniek is bij uitstek geschikt om de waarde ketens, die geherdefinieerd moeten worden, handen en voeten te geven.
Zo is de rode draad weer herkenbaar?

Interesse? Op de hoogte blijven? Meedraaien binnen een van de Cirkels of Development?
Laat het weten en wij leggen je de “spelregels” uit! 


Kijk op mijn website voor leuke animatiefilmpjes over de Circulaire Economie: http://www.erick.nl/circulaire-economie

Meld je aan voor onze LinkedIn groep Circulaire Economie:

Of volg ons op Twitter:  @CirculaireEcono      https://twitter.com/CirculaireEcono