Welkom op mijn blog

Bespiegelingen van Erick Wuestman rondom:
- Circulaire Economie,
- ontwikkelingen binnen de Stichting Circulaire Economie
- ervaringen in relatie tot SquibS, events van, door en voor slimme jongeren.


Monday, 4 February 2013

Stichting Circulaire Economie is opgericht

Vandaag zaten we met twee founding fathers en 1 founding mother bij de notaris. Bas en Liliane Luiting en Erick Wuestman hebben op 4 februari 2013 getekend. De stichtingsakte is daarmee gepasseerd, zo heet dat officieel toch? De Stichting Circulaire Economie bestaat nu echt!
En nog voor die handtekening diende zich ook het eerste officiële SCE project aan dat we gaan onderzoeken op basis van de spelregels rond de Circulaire Economie.
De Stichting Circulaire Economie gaat in de praktijk bewijzen wat de waarde is van Circulair handelen. Het wil de hele maatschappij wakker maken rond de nieuwe kansen die er zijn om met maatschappelijke meerwaarde projecten te realiseren. Mooie initiatieven gaan we verbinden aan slimme mogelijkheden bij de aanbieders kant en de maakindustrie. 
Als Makelaars in de Circulaire Economie gaan we partijen bij elkaar brengen. 
Maar dat niet alleen, we zullen ook samen met de deelnemers kennis ontwikkelen over hoe het werkt en waar het nog beter kan. Daartoe staan er Thema Cirkels op stapel, waarin participanten van de SCE hun denkkracht gaan ontwikkelen en delen, om aldus slagkracht te ontwikkelen naar de markt.
Early Adopters, koplopers, helden van vandaag en morgen gaan hun krachten bundelen om vanuit nieuwe economische modellen tot werkelijke waardecreatie te komen. 
Als we gaan bouwen, dan halen we bij beëindiging van de functie de producten en grondstoffen weer op. Maar eerst kijken we of de wens ook op een waardevollere wijze gerealiseerd kan worden, zonder nieuw te bouwen. En zo gaan we ook om met renovatie, met de toepassing van gebruiksvoorwerpen en zelfs met kleding.
De producent blijft eigenaar, de gebruiker betaalt voor het vruchtgebruik. De juiste prikkels bij die partijen die er een uitdaging in gaan zien hun product en prestatie te verbeteren. Ter meerdere glorie van de klant, de samenleving, het milieu, maar de producent is zelf ook winnaar, door een robuust verdienmodel dat gebaseerd zal zijn op Life Cycle Cost en Total Cost of Ownership ontwikkelingen. Niet in de laatste plaats door slimme aanpassingen in het productontwerp, die leiden tot Excellentie in Vruchtgebruik. 
Wij merken dat al onze gesprekspartners inzien dat Circulair denken en doen de toekomst heeft. Maar dat dit vraagt om een nieuwe mind-set en een transitie in omgaan met partners in de keten en daarbuiten.
De Stichting Circulaire Economie gaat deze gesprekspartners helpen hier handen en voeten aan te geven. Door het opzetten van trainingen en leergangmodules maar vooral door het in de praktijk waar te maken!

Ook iets voor jou? Of jouw organisatie?

No comments:

Post a Comment