Welkom op mijn blog

Bespiegelingen van Erick Wuestman rondom:
- Circulaire Economie,
- ontwikkelingen binnen de Stichting Circulaire Economie
- ervaringen in relatie tot SquibS, events van, door en voor slimme jongeren.


Tuesday 23 December 2014

SquibS jongeren events en het Pharos Kerstdiner.

Opnieuw een dapper voornemen om komend jaar wel regelmatig gedachten aan het scherm toe te vertrouwen in de vorm van een blog.
Op persoonlijke titel, rond ervaringen en actuele inzichten uit mijn professionele leven. Aangevuld met dingen die mij raken vanuit niet betaalde activiteiten, die overigens daarmee niet perse minder professioneel zouden hoeven zijn!

Afgelopen weekend was ik leider van een jongerenkamp onder de Pharos vlag. Pharos is de oudervereniging van hoogbegaafde kids. Al sinds onze kinderen op de basisschool uit de reguliere boot begonnen te vallen zijn zij deelnemer aan Pharos bijeenkomsten in de regio Stedendriehoek. Van middagen, naar dagjes weg naar lange weekenden in de bosrijke omgeving van de Sallandse Heuvelrug.
Inmiddels is onze zoon Lars een van de trekkers van de events en studeert dochter Mignon en valt daarmee buiten de doelgroep van middelbare school leeftijden.

Sinds een jaar of 5 worden deze bijeenkomsten aangevuld met wat meer spectaculaire events onder de vlag van SquibS. Een stichting, opgericht door Wynand Berndsen en Anita Wuestman, mijn vrouw. Vanuit SquibS organiseren de jongeren zelf verschillende soorten activiteiten, zoals survivalkampen in de Ardennen, stedentrips, presentaties in binnen en buitenland en actieve weekendkampen.

Afgelopen zomer waren we met 8 jeugdigen in de leeftijd van 15 tot 19 te gast op een conferentie in Beijing. The Asian Pacific Conference on Giftedness. Elk van ons heeft op het podium een deel van de presentatie verzorgd, waarbij de persoonlijke ervaringen werden gedeeld en het merendeel van de zaal het niet droog hield. Het valt namelijk niet mee om als puber je een vreemde te voelen in een systeem dat niet lijkt te zijn ontworpen voor slimme uitzonderingen. En dat levert pijnlijke en ingewikkelde situaties op. Sommige van deze talentvolle types raken hierbij zo de weg en zichzelf kwijt dat ze jarenlang uit het reguliere systeem wegvallen. Gelukkig geldt dat niet voor alle deelnemers, maar herkenning is er wel bij velen van hen.

SquibS en Pharos helpt deze kids om lol in hun bestaan te houden / krijgen en zich met Peers / gelijkgestemden op te houden, aan te klooien en zich te meten aan helden en heldinnen die zich ook van hun complexe kanten durven te laten zien.

Een van onze trouwe deelnemers vertelde op het podium in China dat zijn ouders hem niet zelfstandig durfden te laten reizen omdat ze bang waren dat hij vóór de trein zou gaan liggen in plaats van in te stappen. Kippenvel natuurlijk. Zeker wanneer je ziet hoe geweldig deze knaap zich ontwikkelt en welk een leiderschapstype er naar boven komt. De deelnemers hebben zelf de hele reis helpen voorbereiden en hadden zelf een dag de leiding over hun activiteit, de reis en het geld. Ook dat was een hele ervaring, naast de stad zelf, het bezoek aan de grote muur etc. Bijna drie weken samen optrekken in zo'n andere en spannende setting doet wat met je als mens en als groep.

Dat is kenmerkend voor wat deze jongerengroep te betekenen heeft voor de deelnemers. Of ze nu geweldig succesvol zijn in en buiten de klas, of juist helemaal niet, ze vinden elkaar en trekken zich aan elkaar op.
Nieuwelingen worden binnen no time opgenomen in het geheel en voelen zich direct thuis. Prachtig wat een chemie ze onderling ervaren. Onbetaalbaar!

Afgelopen weekend was het thema KERST. Op de vrijdagavond kregen we met 30 man een interactieve training rondom etiquette van een oud deelneemster die in Maastricht haar hotelschool diploma heeft gehaald en nu op een heerlijke manier haar "broertjes en zusjes" mee nam in de wereld van Hoe het Hoort!
De zaterdagmiddag werden 10 groepen van 3 gemaakt en werd iedereen in de supermarkt gedropt om uiteindelijk in deze groepen elk een gang van het Kerstdiner te verzorgen. Ze hebben allemaal geweldig hun best gedaan met koken, zaal aankleding en het volgens de regels aanschuiven van de stoelen voor de dames.
We hebben 4 uur lang heerlijk gegeten, gezongen, afgewassen en opgeruimd.

Zo is er weer een stukje onvergetelijke en spraakmakende geschiedenis geschreven in de levens van 27 talentvolle kids.

Ken je zelf jeugdigen die wel in zijn voor een uitdagende happening met cognitief getalenteerde gelijkgestemden? Laat ze dan een kijkje nemen op:  www.squibs.nl

No comments:

Post a Comment